Er is niks zo vervelend als lang moeten wachten op de betaling van een factuur. Natuurlijk wil je een goede klantrelatie onderhouden van een klant, maar je wilt jouw werk het liefst zo snel mogelijk terugzien in de omzet van je bedrijf. Daarnaast wil je direct kunnen investeren in jouw bedrijf, maar met al die lange betalingstermijnen wordt dat ingewikkeld. Daarom bestaat er factoring. In dit artikel leggen we uit wat factoring voor jouw bedrijf kan betekenen en wat de kosten van factoring doorgaans zijn, dus lees vooral verder.
Het verkopen van facturen aan een factoringmaatschappij
Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij je de facturen van opdrachtgevers verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt jouw factuur binnen 24 uur, zodat jij jouw harde werk direct terugziet in de omzet van het bedrijf. Zo zorgt een factoringmaatschappij ervoor dat jij goede klantrelaties onderhoudt en tegelijkertijd kunt blijven investeren in jouw bedrijf. Betalingstermijnen zijn verleden tijd, omdat voortaan niet langer jij maar de factoringmaatschappij daarop hoeft te wachten. Jij krijgt binnen 24 uur geld voor jouw werk en de factoringmaatschappij wacht op het geld van de klant. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer van je onderneming overgenomen door de factoringmaatschappij en ben je verzekerd tegen faillissement. Met factoring kun je dus volledig focussen op de investering in je bedrijf en heb je volledige controle over de financiering van bedrijfsvoering. Eigenlijk is factoring voor alle ondernemingen interessant, omdat onbetaalde facturen altijd een gevaar zijn, hoe groot de onderneming ook is. Hetzelfde geldt voor freelancers en zzp’ers. Natuurlijk horen de nodige risico’s bij ondernemen, maar met factoring verklein je er een hoop.
De kosten van het verkopen van facturen
Natuurlijk komt alles tegen een prijs, zo ook factoring. De manier waarop de kosten van factoring worden bepaald, is heel logisch. Bij het verkopen van een factuur wordt een factorfee op het bedrag van de factuur berekend en deze fee wordt automatisch ingehouden door de factoringmaatschappij. Je hoeft zelf dus geen betalingen te verrichten en kunt de ingehouden factorfee als vergoeding zien. Je kunt de factorfee ook zien als een klein percentage van de factuur. Vaak valt dit percentage tussen de 1,5% en 5%. Natuurlijk maken factoringmaatschappijen een offerte waar je de volledige berekening terug kunt vinden. Over het algemeen geldt dat de kosten van factoring lager worden, als de omzet hoger is. Daarnaast geldt vaak ook dat een kortere betalingstermijn lagere kosten met zich meebrengt dan een langere betalingstermijn. Het percentage wordt dus verlaagd als de betalingstermijn ook lager uitvalt. Omdat factoring goedkoper wordt met een hogere omzet, lijkt factoring voornamelijk voordelig voor grote bedrijven. Toch heeft elke ondernemer baat bij het snel en veilig laten uitbetalen van facturen, om zo een goede cashflow te realiseren en meer te kunnen investeren in het bedrijf.